Hvordan strikke jevnt?

Du kjenner deg kanskje igjen: 

Din mors strikkeprosjekt er jevnt som den fineste fløyel, alle maskene på geledd, perfekt som perler på en snor.

Men ditt strikketøy er preget av at hver og en av maskene har sin egen unike personlighet og alle maskene er like uensartet som en 8. mars-demonstrasjon på sytti-tallet.

Vi liker individualitet, men noen ganger kan det bli litt for mye av det gode, spesielt når det gjelder et strikketøy, hvor man helst skal nyte plagget som en helhet, og ikke hver enkelt maske sin individuelle særegenhet.

Det er hjelp å få

Alle som strikker har vært i denne situasjonen. Det er noe alle nybegynnere strever med. Her er tre gode råd til deg som vil strikke jevnere:

1. Stram tråden

Hvis du ikke er konsistent med hvordan du holder tråden når du strikker, kan det resultere i ujevne masker. Det kan være lurt å studere teknikken til erfarne strikkere, hvordan de holder tråden mellom fingrene for å sørge for at tråden holdes like stramt hele tiden.

2. Bytt til tynnere strikkepinner

Som nevnt ovenfor, er det mye vanskeligere å få jevne masker hvis du strikker løst, og en enkel metode for å korrigere dette er å gå ned en halv pinnetykkelse slik at maskene blir litt strammere. Eventuelt kan du doble tråden eller gå over til et tykkere garn, da oppnår du samme effekt.

Du kan se denne effekten ved å studere de to videoene under her: I videoen om Rettmasker, brukes relativt tykke pinner og tynt garn. Maskene blir litt mer ujevne enn i videoen om Rillestrikk. Der brukes samme pinnetykkelse, men garnet er doblet.

I denne videoen brukes pinne nr 4 og enkelt garn

I denne videoen brukes pinne nr 4 og dobbelt garn

3. Bruk pinner med tynn spiss

Sjekk pinnene du bruker til å strikke med. Strikkepinner er ikke ensartet. Noen har lengre, tynnere spiss, og andre pinner er mer butt i fasongen. Vår erfaring er at maskene blir penere og det er enklere å strikke fastere og jevnere hvis strikkepinnene har en lengre, tynnere spiss. Vår favoritt er ChiaoGoo strikkepinnene.

Det er lov å være pinnesnobb!

4. Strikk mer

Øvelse gjør mester. Du vil merke at jo mer du strikker, jo jevnere blir maskene. Du blir flinkere å holde jevn trådfasthet, og du blir flinkere å strikke fast og jevnt. Bare vent, skal du se!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

LES MER >>

Vendestrikk og puffermer

Vendestrikk

Vendestrikk eller German Short Rows Vendestrikk er en svært nyttig teknikk å kunne, enten du vil strikke en genser med fint formet halsutringing, eller en

Les mer »
Elastisk hals

Elastisk hals

Hvordan få til en elastisk hals: Det er ganske irriterende når halsen er så trang at det er vanskelig å tre genseren eller halsen over

Les mer »
Hvordan felle av

Hvordan felle av

Hvordan felle av: Når du er ferdig å strikke, må du felle av. Men hvordan gjør du det?  I denne videoen får du se hvordan

Les mer »
Hvordan legge opp masker

Hvordan legge opp masker

Hvordan legge opp masker: Så du har lyst til å begynne å strikke, og sitter der med et garnnøste, strikkepinne og du kan strikke rettmasker,

Les mer »

Strikking som terapi

Håndstrikk = hvilepuls Strikking er veldig avslappende. Unntatt når du ikke får det til og må rekke opp, kanskje, men likevel, det er en visdom

Les mer »
Takk for melding!

Vi svarer så fort vi kan. I mellomtiden:

Har du lyst på en gratis strikkeoppskrift?

*og samtidig hører du fra oss når vi har noe spennende å fortelle