Vrangborder:

Det fins flere måter å strikke vrangbord på.

Her skal vi vise to forskjellige typer, en som strikkes en rett, en vrang (forkortes til 1 r, 1 vr i strikkeoppskrifter) og en som strikkes to rett, to vrang (forkortes til 2 r, 2 vr i strikkeoppskrifter).

Denne strikketeknikken blir ganske glatt og tett i uttrykket, og kan nesten se ut som litt strukturert glattstrikk hvis man bruker den over et større område i plagget. Den er mye brukt i vrangbord og knappestolpe på jakker og kofter, og også til strikkebukser til barn, fordi plagget blir varmt men samtidig luftig, og strikkestrukturen er passe elastisk.

Hvordan du strikker denne vrangborden viser vi i denne videoen:

 

Den andre vrangborden er litt grovere i uttrykket og strikkes med to rette, to vrange som gjentas.

Denne strikkestrukturen er maksimalt elastisk, og trekker seg enda mer sammen enn den forrige strikketeknikken. Denne type vrangbord er svært vanlig i sokker og luekanter. I denne videoen viser vi hvordan vi strikker denne typen vrangbord:

Ulike strikketeknikker gir ulik elastisitet. Av de vrangbordene som vi viser her, er det vrangbord nr 2 som trekker seg mest sammen: den med 2 rette, 2 vrange, med vrangbord 1 (med 1 rett, 1 vrang) som en god nr to. 

For å illustrere dette, har vi laget noen strikkeprøver. Under ser du et bildet av de. 

Alle tre strikkeprøvene er 22 masker i bredden! 

Til venstre er vrangbord 2, i midten vrangbord 1, og til høyre rillestrikk. Det er nesten vanskelig å tro at alle disse tre lappene har 22 masker, ikke sant?

 

ulike vrangborder

2 kommentarer

 1. Hei!
  Jeg lurer på hvordan man kan gjøre om vrangborden i oppskriften (2r + 2 vr) til en bord med 1vidd-rett + 1 vrang. Syns sistnevnte kant er mye finere, men vet ikke helt hvordan jeg skal “konvertere” maskeantall.
  Vil det holde å bruke samme pinnestr som resten av genseren og ikke redusere str som egentlig tenkt i oppskriften?
  Håper dere kan hjelpe!

 2. Hei Franciska, takk for et interessant spørsmål!
  Så hvis jeg forstår deg rett, har du en oppskrift med vrangbord 2r, 2vr, men du vil helst bruke 1 vridd r, 1 vr til vrangborden. Jeg er enig i at det blir en veldig pen vrangbord når man strikker de rette maskene vridd!
  Som du nevner, vil 2r, 2vr vrangborden trekke seg noe mer sammen, og hvis du ikke ønsker en litt mer sammentrukket vrangbord er det kanskje en løsning å bruke en halv pinnestørrelse større i vrangborden enn det som står nevnt i oppskriften.
  Håper dette var et tydelig og greit svar, og vi hører gjerne fra deg om hvordan det gikk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

LES MER >>

Vendestrikk og puffermer

Vendestrikk

Vendestrikk eller German Short Rows Vendestrikk er en svært nyttig teknikk å kunne, enten du vil strikke en genser med fint formet halsutringing, eller en

Les mer »
Elastisk hals

Elastisk hals

Hvordan få til en elastisk hals: Det er ganske irriterende når halsen er så trang at det er vanskelig å tre genseren eller halsen over

Les mer »
Hvordan felle av

Hvordan felle av

Hvordan felle av: Når du er ferdig å strikke, må du felle av. Men hvordan gjør du det?  I denne videoen får du se hvordan

Les mer »
Hvordan legge opp masker

Hvordan legge opp masker

Hvordan legge opp masker: Så du har lyst til å begynne å strikke, og sitter der med et garnnøste, strikkepinne og du kan strikke rettmasker,

Les mer »

Strikking som terapi

Håndstrikk = hvilepuls Strikking er veldig avslappende. Unntatt når du ikke får det til og må rekke opp, kanskje, men likevel, det er en visdom

Les mer »
Takk for melding!

Vi svarer så fort vi kan. I mellomtiden:

Har du lyst på en gratis strikkeoppskrift?

*og samtidig hører du fra oss når vi har noe spennende å fortelle